Back to All Events

Endişe Bozuklukları için Yoga Terapi Atölyesi-2018

  • Circuit Istanbul 4 Ortaç Sk. İstanbul, 34716 Türkiye (map)

Tarih: 2 Aralık 2018 / Circuit Istanbul, Yeldeğirmeni, Kadıköy

Saat: 09:30 - 12:15

Kimimizde biraz genetik, kimimizde biraz öğrenilmiş, kimimizde travma sonrası ortaya çıkan, kimimizde uzun süren zor zamanların, yılların buruk meyvesi. Bazen bir uçak yolculuğunda, bazen neşeli bir kalabalık içinde bazen önemli bir sunum öncesinde bizi ele geçiriyor. Ölecek gibi sanmak ya da delireceğinden korkmak. Çeşit çeşit ama ortak noktası bozulan nefes ve dolayısı ile kalp ritmi, hormonlar, salgılar, beyin iletişiminde bazı kısa devreler derken küçük bir psikolojik ve duygusal felç hali. 

İyi haber şu ki kronikleşen ya da arada bir ortaya çıkan bu felç halini yoga sayesinde yönetebilmek, üstesinden gelebilmek için adımlar atmak mümkün. Biraz cesaret ile özgürce akan nefes için gerekli olan yolları açmak, genişletmek ve parlatmak; bedeni yeniden kaybettiği hizasına getirip nefesin engellenmeden akmasını sağlayabilmek: Tam da yoganın çalıştığı alanlar. Çünkü nefesimiz neredeyse biz de oradayız. Zihnimizi ve hayal gücümüzü 5 dakika ya da 5 saat sonrasının felaket senaryolarından çekip tam şu ana, nefesin ve nefesin içinde aktığı bedenin olduğu yere geri getirmek endişe yönetiminde ilk dev adımİkinci adım, nefesin doğal ve özgür bir şekilde akmasını sağlayacak duruşa bedeni davet etmek. Son adım ise bedeni, nefesi ve zihni aynı alanda bir araya getirip senkron ve uyum kazandırmak. Sonrası kendiliğinden gelecek bir sürecin ilk ve en önemli adımları olabilir.

Bu atölyede tam da bu üç adım için gerekli temeller üstünde çalışacağız. Yoga terapinin nefes ve hareketi aynı kanallardan çalıştıran, kas ve gevşet tekniği ile kas, doku ve sinir sistemindeki işe yaramaz ancak gerilim yaratan patternleri çözmeye ve yeniden yapılandırmaya yönelik metotlarını kullanacağız. Bu yöntemler ile beden ve zihin enerjisini aynı seviyeye getirmeyi araştırırken aynı zamanda akut durumlar için yardımcı çalışamalar öğreneceğiz. Örneğin uçuş öncesi gerginliği için hangi nefes çalışması, nasıl, ne zaman, nelere dikkat ederek? Yoğun bir dönemde uyumadan önce hangi çalışmalar? Bir proje yetişmeli ve nefesiniz mi sıkışıyor, neyi nasıl yapmalı da biraz sakinleşmeli?

Hem kronikleşmiş durumlar için hem de dönem dönem ya da belli şartlarda yaşanan endişe bozukluklarını nasıl yönetebiliriz, neler yapabiliriz sorularının cevapları için yoga terapi stratejileri sunan atölyeme katılabilirsiniz. Hepsi zor durumlarda denendi, işe yaradığını bizzat deneyimlerken hayatım kolaylaştı ve nefesim özgürleşirken beni de özgürleştirdi. Yoga olmasaydı belki de okyanusta hiç yüzemeyecektim. Çok klişe olsa da tüm güzel şeyler korkunun, korkunun yarattığı sisin hemen arkasında. Endişe ve korku öyle bir şey ki, ötesine bir adım atmadan evvel enseni gıdıklayıp seninle alay eden tüylü bir yaratık kadar somut ve gerçekmiş gibi. Bir adım ötesinde ise “hayal mi gördüm ben” dedirtecek kadar gerçek dışı.

Unutmayın: Nefesiniz neredeyse siz oradasınız.

 

Atölye 14 kişiliktir.

Kayıt ve sorularınız için hilal@yogabakkali.com'a yazabilirsiniz.

Konu hakkında blog yazım için bkz.

Not: Bu atölyenin konusu olan yoga ile endişe ile nasıl başa çıkabileceğimizdir. Herhangi tıbbi bir çözüm sunmaz, bu konuda tedavi gören, ilaç kullanan kişiler için tedavinin yerine geçecek değil tedaviyi destekleyecek öneriler olacaktır.